IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Iveco и Hyundai представиха водороден микробус на изложението в Хановер

Холандската компания показа и изградения съвместно с Nikola електрически влекач

17:59 | 19.09.22 г. 1
Снимка: Iveco
Снимка: Iveco

Iveco Group и Hyundai представиха на международното индустриално изложение в Хановер IAA Transportation 2022 електрическо превозно средство с горивни клетки eDAILY, която отразява бъдещия потенциал на най-продавания и най-дълго произвеждан голям микробус на холандската компания, с гама от задвижвания, която включва традиционни горива и метан/биометан, както и изцяло електрическо задвижване с батерии, съобщава Iveco.

Iveco Group и Hyundai развиват амбициозни цели за устойчивост, както се вижда от техните индивидуални ангажименти, и използват сътрудничеството си, за да помогнат за ускоряване на прехода към въглероден неутралитет. След подписването на меморандум за разбирателство през март двете компании обособиха множество съвместни работни групи по различни технологични потоци, за да проучат начини, по които могат да се допълват взаимно при разработването на електрически превозни средства и алтернативни задвижвания.

Прототипът eDAILY FCEV е оборудван с 90-киловатова система с водородни горивни клетки на Hyundai и 140-киловатов електромотор. Шест резервоара предлагат общ капацитет за съхранение на 12 кг водород. Брутното тегло на превозното средство е 7,2 тона. Микробусът е тестван в Европа, като предлага пробег от 350 км, максимален полезен товар от 3 тона и време за зареждане в рамките на 15 минути.

Изцяло електрическия eDAILY, захранван с батерия, е по-подходящ за кратки разстояния. Батерийният пакет е създаден от FPT Industrial, звено на Iveco за разработване на задвижвания, докато водородните системи са дело на Hyundai.

По-рано през юли двете компании представиха водородните превозни средства IVECO BUS, оборудвани със системата от горивни клетки на Hyundai, с очаквани съответни предимства по отношение на производителност и емисии.

„След неотдавнашното съобщение, че Iveco ще оборудва своите бъдещи автобуси, задвижвани с водород, с нашите горивни клетки, водородният eDAILY е друг конкретен пример за това, което можем да постигнем, като работим заедно за ускоряване на прехода към въглеродна неутралност“, коментира Мартин Зайлингер, ръководител на техническото звено за развитие на търговски превозни средства в Hyundai Motor Company. „Партньорството между двете компании се оказа много успешно и очакваме повече резултати през следващите години“, добавя той.

От своя страна Марко Ликардо, главен технологичен и дигитален директор в Iveco Group, заяви, че въз основна на водородния прототип на eDAILY компанията се стреми да пусне в продажба малка партида микробуси с горивни клетки за тестване от избрани клиенти до края на следващата година.

„Този ​​вълнуващ крайъгълен камък в нашето пътуване към устойчивост е резултат от успешното сътрудничество между Iveco Group и Hyundai Motor Company и показва как можем да постигнем осезаеми резултати за кратък период от време, като комбинираме нашите силни страни“, изтъква Ликардо.

Iveco Group и Hyundai също проучват други възможности за сътрудничество, вариращи от кръстосани продажби на продукти в избрани региони по света до съвместни разработки в автоматизацията на превозните средства и свързаността.

Електрическият влекач Nikola Tre. Снимка: Bloomberg L.P. Електрическият влекач Nikola Tre. Снимка: Bloomberg L.P.

Нови модели с Nikola

Марката търговски превозни средства на Iveco Group, IVECO, и американската Nikola Corp. представиха на изложението в Хановер електрическия влекач Nikola Tre, който вече се предлага на европейския пазар. В същото време двете компании показаха и пробна водородна версия на модела.

Двете превозни средства, подходящи за превоз на разстояние съответно до 500 км за електрическото задвижване и 800 км за водородното, потвърждават още веднъж видимия напредък на партньорството между Iveco Group и Nikola. Влекачите са произведени в съвместното съоръжение на двете компании, открито през 2021 г. в Улм, Германия, което разполага с производствена линия, специално проектирана за електрически превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Дрогаре антиваксъре-газовици ... Ква станА , без димящи печки вече в ЕС , закриват поточни линии за ДВГ и откриват за електрички и водородни ... :))) ... А се упражнявахте преди 4-5 години ... Това било , онова било , не се зареждат , зимата не вървят , вървят ама не трябва да включваш климатика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още